دیدگاه مالیاتی کشور بر این امر استوار است که تمامی مشاغل و کسب و کارها به منظور برقراری عدالت اجتماعی موظف به پرداخت قسمتی از عایدی و سودی هستند که از فعالیت اقتصادی خود به دست آوردهاند. از این رو، میتوان گفت که شناخت و آگاهی از تفاوت مالیات عمده فروشی و خرده فروشی برای این دسته از افراد از اهمیت زیادی برخوردار است. عمده فروشی و خرده فروشی به واسطه تفاوت در شیوه کسب و کار خود با یکدیگر تفاوتهایی دارند.
عمده فروشی بر فروش محصولات و خدمات به خرده فروشان تمرکز دارد. خرده فروشی نیز محصولات خریداری کرده از عمده فروشی را به خریداران نهایی و مشتریان عرضه میکند. از جمله تفاوتهای اساسی بین مالیات خرده فروشی و عمده فروشی میتوان به پایینتر بودن ضریب مالیات عمده فروشی در قیاس با مالیات خرده فروشی اشاره کرد. به علاوه بالا بودن حجم معاملاتی اقتصادی عمده فروشی در مقایسه با خرده فروشی از دیگر تفاوتهای بین این دو نوع کسب و کار به حساب میآید. در ادامه مطلب علاوه بر تعریفی از مالیات عمده فروشی و خرده فروشی، به چند مورد از تفاوتهای بین این دو نوع مالیات خواهیم پرداخت.
برررسی دقیق تفاوتهای عمده فروشی و خرده فروشی
مشاغل عمده فروش و خرده فروش در نوع کسب و کار خود دارای تفاوتهایی هستند. در عمده فروشی، تمرکز بر فروش محصولات به خرده فروشان معطوف است. اما در خرده فروشی، فروش محصولات به استفادهکنندگان یا خریداران نهایی مورد توجه قرار میگیرد. حجم معاملاتی که در خرده فروشی صورت میپذیرد، عدد بالایی نیست. در مقابل حجم معاملاتی که در عمده فروشی صورت میپذیرد بعد از کسر سود حاصل از خرده فروشی از کل مبلغ به مجموع معاملات خرده فروشیهایی که از همان عمده فروشی تأمین میشود، نزدیک است. آگاهی از تفاوت مالیات عمده فروشی و خرده فروشی برای تکمیل صحیح و ارسال اظهارنامه مالیاتی از اهمیت خاصی برخوردار است. تفاوتهای مالیات عمده فروشی و خرده فروشی در ادامه آورده شده است این تفاوتها بدین شرح است:
-
پایین تر بودن ضریب مالیاتی عمده فروشی در مقایسه با مالیات خرده فروشی
براساس قوانینی که در کشور ما وضع شده، ضریب پایینتری برای مالیات عمده فروشی در نظر گرفته شده است. با مراجعه به شرکت مالیاتی در اصفهان، این امکان برای مودیان مهیاست تا از این ضریب به شکل دقیقی مطلع شوند.
-
کم بودن حجم معاملات در خرده فروشی در مقایسه با عمده فروشی
حجم معاملات اقتصادی در عمده فروشی بالاست، اما در خرده فروشی حجم معاملات قابل توجه نیست و شاهد مبالغ بسیار کوچکی هستیم.
-
معافیت مشاغل عمده فروشی
برخلاف مشاغل خرده فروشی، مشاغل و کسب و کارهای عمده فروش این شانس را دارند که در مواردی خاص از پرداخت مالیات معاف شوند. به منظور کسب اطلاعات دقیق در این مورد، می توانید با کارشناسان شرکت حسابداری معتبر در استان اصفهان مشورت کنید. شرکت های مالیاتی و حسابداری میتوانند به مشاغل عمدهفروشی در موارد زیر مشاوره دهد.
- مشاوره مالیاتی: راهنمایی در خصوص شرایط و ضوابط معافیتهای مالیاتی برای کسبوکارها
- ثبت و تنظیم اسناد مالی: کمک به ثبت دقیق تراکنشها و اسناد مالی جهت استفاده در موقعیتهای مالیاتی
- آموزش قوانین و مقررات: فراهم کردن اطلاعات لازم درباره قوانین مربوط به مشاغل عمدهفروشی و نحوه برخورداری از معافیتها
- برنامهریزی مالی: ارائه راهکارهایی برای بهینهسازی هزینهها و استفاده از مزایای معافیتها.
تعریفی از مالیات عمده فروشی
براساس قوانین وضع شده توسط سازمان امور مالیاتی، مالیات مشاغل به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم محاسبه میشود. در نوع مستقیم، صاحبان کسب و کارها و مشاغل موظف به تکمیل اظهارنامه مالیاتی و پرداخت سالیانه مالیات خود هستند. در نوع غیر مستقیم، مودی موظف به پرداخت ۹ درصد از درآمدی است که از فروش حاصل کرده است.
خریداران با پرداخت اجناس این نوع مالیات را پرداخت میکنند. مالیات عمده فروشی با در نظر گرفتن ارتباط مشاغل با مشتری محاسبه و پرداخت میشود. خرده فروش با عرضه خدمات خود به شکلی مستقیم به مشتریان و عمده فروشان نقش مهمی در تأمین موجودی اجناس خرده فروشان دارند. محصولات عمده فروشان به مشتریان نهایی عرضه نمیشود، بنابراین مشمول مالیات فروش نشده و مالیات عمده فروشی هم به روش دیگری محاسبه میشود.
تعریفی از مالیات خرده فروشی
در خرده فروشی، فروشنده با مشتری به شکلی مستقیم ارتباط دارد. مالیات خرده فروشی براساس گردش حساب دستگاه کارت خوان محاسبه شده و قابل پرداخت است. مودیان موظف هستند که برای گردش مالی تا مبلغ ۵۰ میلیون تومان، ۱۵ درصد را بابت مالیات خرده فروشی پرداخت کنند. مالیات خرده فروشی در نظر گرفته شده برای گردش مالی تا مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان، ۲۰ درصد و برای آن دسته از گردشهای مالی که به بیش از ۱۰۰ میلیون تومان در ماه میرسد، ۲۵ درصد در نظر گرفته شده است.
براساس قانون مصوب سال ۱۳۹۶ توسط امور مالیاتی، ضریب ارزش افزودهای که برای عمده فروشان در نظر گرفته شده تقریباً شش درصد اعلام شده است. با اضافه شدن ۳ درصد عوارض به این ضریب، مودیان موظف به پرداخت ۹ درصد مالیات خرده فروشی خواهند بود.
همچنین شما عزیزان برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اخذ کارت بازرگانی در اصفهان و میزان ضریب مالیاتی آن برای اشخاص حقیقی و حقوقی ، بهتر است با حسابداران و کارشناسان کاربلد و باسابقه مشورت کنید.
جمع بندی
مالیات عمده فروشی در مشاغل مختلف با در نظر گرفتن گروه توزیعی محصولاتی محاسبه می شود که از جانب عمده فروش به دست خرده فروش میرسد. ضریب مالیات خرده فروشی نیز با در نظر گرفتن عوارض، 9 درصد برآورد شده است. آگاهی از تفاوت مالیات عمده فروشی و خرده فروشی به مودیان کمک خواهد کرد تا با برآورد دقیق ضرایب و پرداخت به موقع مالیات، از پرداخت جرایم مالیاتی در امان بمانند.