سال مالی چیست؟

سال مالی در حقیقت به یک دوره زمانی اطلاق می‌شود که شرکت‌ها در آن علاوه بر حسابرسی به گزارشگری مالی نیز مشغول می‌شوند. در این دوره دوازده ماهه، شرکت‌ها بعد از فراهم آوردن گزارشات مالی آن را به سازمان‌های نظارتی، سهامداران و ذینفعان ارائه می‌دهند. شرکت‌هایی که در بورس پذیرفته شده‌اند ملزم هستند که گزارشات […]

سال مالی در حقیقت به یک دوره زمانی اطلاق می‌شود که شرکت‌ها در آن علاوه بر حسابرسی به گزارشگری مالی نیز مشغول می‌شوند. در این دوره دوازده ماهه، شرکت‌ها بعد از فراهم آوردن گزارشات مالی آن را به سازمان‌های نظارتی، سهامداران و ذینفعان ارائه می‌دهند. شرکت‌هایی که در بورس پذیرفته شده‌اند ملزم هستند که گزارشات مالی سالیانه را ارائه دهند تا سهامداران و دیگر افرادی که به این پروسه مرتبط هستند بتوانند از اطلاعات مالی و عملکرد خود مطلع شوند. گزارشات مالی که توسط شرکت‌ها در این دوره تهیه می‌شود، صورت سود و زیان، اطلاعاتی صحیح و دقیق در مورد عملکرد مالی شرکت، ترازنامه و جریان وجود نقد را شامل خواهد شد.

باید بگوییم که هر شرکتی با در نظر گرفتن فعالیت و کسب و کاری که به آن مشغول است، می‌بایست سال مالی خود را تعیین کند. به علاوه شرکت‌ها این امکان را دارند که سال مالی خود را نیز تغییر دهند. به منظور تعیین سال مالی لازم است که به مواردی نظیر حوزه فعالیت شرکت، حجم کاری، زمان مراجعه به سازمان‌های دولتی توجه شود تا بهترین زمان برای سال مالی انتخاب شود. 

تفاوت سال مالی و سال مالیاتی

برخی از هموطنان در استان که برای انجام امور مالی خود به شرکت ممتاز حسابداری در اصفهان مراجعه می‌کنند، تصور می‌کنند که دوره مالی و سال مالیاتی یکسان بوده و هیچ تفاوتی بین آن‌ها وجود ندارد. بهتر است به این تصور غلط پایان داده و با تفاوت‌های این دو سال آشنا شویم. سال مالی در حقیقت آغاز و پایان یک سال شمسی را نشان می‌دهد که توسط مدیران و مسئولین در اساسنامه شرکت تعیین می‌شود. 

ممکن است شرکتی براساس حجم کاری و حوزه فعالیت خود، سال مالی را در مرداد ماه قرار دهد و شرکت دیگر ماه دیگری را برای سال مالی انتخاب کند. اما سال مالیاتی نشان دهنده یک سال شمسی است که از اولین روز فروردین در هر سال آغاز شده و به آخرین روز از اسفند در همان سال ختم می‌شود. اداره مالیات مسئول تعیین و اعلام سال مالیاتی به شرکت‌ها است.

نحوه محاسبه زمان سال مالی

unnamed 8

دوره یا همان سال مالی در هر شرکتی براساس دستورالعمل و فرآیند‌های حاکم بر آن سازمان محاسبه و تعیین می‌شود. با ذکر این نکته متوجه شده‌اید که قانون و محدودیت خاصی از نظر تاریخی برای شروع و خاتمه دادن به سال مالی وجود ندارد. البته بیشتر شرکت‌ها برای تعیین سال مالی خود، بازه زمانی فروردین تا اسفند را انتخاب می‌کنند. دوره مالی در برخی از شرکت‌ها و مجموعه‌ها، ماه تیر یا شهریور در نظر گرفته می‌شود. یکی از نکات مهم برای محاسبه و تعیین دوره مالی، در نظرگرفتن سیاست و خط مشی شرکت و ترافیک و حجم کار هر مجموعه است. آن دسته از شرکت‌هایی که با شرکا و سهامداران خارجی همکاری دارند، می‌توانند سال مالی خود را براساس تاریخ میلادی انتخاب کنند. برخی از شرکت‌ها که تحت شرایط خاصی فعالیت می‌کنند این امکان را دارند که سال مالی خود را تغییر دهند.

شرک بهین تراز به عنوان یکی از مجموعه های تراز در سطح کشور در حال انجام خدمت رسانی در حوزه مشاوره و ثبت شرکت سهامی عام در استان اصفهان می باشد که شما عزیزان برای ارتباط با کارشناسان ما کافی است به شماره تماس در قسمت منو تاس بگیرید.

مزایای تغییر سال مالی

به شرکت‌ها این امکان داده شده است تا دوره مالی مورد نظر خود را با توجه به سال شمسی و یا مدتی بعد از آن انتخاب نمایند. بیشتر شرکت‌ها سال شمسی را همان ابتدای فروردین تا اواخر اسفند در نظر می‌گیرند. موضوع جالب توجه این است که شرکت‌ها حتی می‌توانند تغییراتی در سال مالی خود ایجاد کنند. تغییر در سال مالی دارای مزایایی است که در این قسمت به آن‌ها پرداخته‌ایم.

  • پرداخت هزینه انبارگردانی کمتر برای آن دسته از شرکت‌ها که در پایان سال میزان موجودی کمی در انبار دارند.
  • آن دسته از شرکت‌ها که زیرمجموعه یک شرکت مادر هستند و به دنبال راهی برای تطبیق سال مالی خود با یکدیگر هستند، این فرصت را دارند تا از مزایای تغییر سال مالی بهره‌مند شوند.
  • آن دسته از شرکت و مجموعه‌هایی که با ترافیک کاری زیادی در ابتدای سال شمسی مواجه هستند و به دلیل پاسخدهی به مشتریان ترجیح می‌دهند سال مالی خود را در نیمه دوم سال برگزار کنند.

اهمیت سال مالی

unnamed 9

برای شرکت‌ها بسیار مهم است که سال مالی برای خود انتخاب کنند. در سال مالی، گزارشات دوره‌ای از عملکرد سازمان تهیه شده و با بررسی سود و زیان ناشی از کسب و کار، شرکت‌ها و سازمان می‌توانند عملکرد خود را بهبود داده و تقویت کنند. از آن جایی که با انتخاب سال مالی، شرکت‌ها برای انجام تکالیف مالی خود به یک دوره زمانی معین پایبند می‌شوند، سرمایه و زمان آن‌ها به شکل قابل توجهی حفظ خواهد شد. از دیگر دلایلی که اهمیت سال مالی را نشان می‌دهد این است که اشخاص حقیقی و حقوقی باری ارائه اظهارنامه مالیاتی و صورت‌های مالی خود باید نسبت به تعیین سال مالی اقدام کنند.

مراحل بستن سال مالی

به منظور بستن دوره مالی لازم است مراحلی گذرانده شود که در این قسمت به آن‌ها پرداخته شده است.

در اولین مرحله لازم است که حساب‌های دائم و موقت بسته شوند. حساب‌های دائم همان حساب‌هایی به حساب می‌آیند که مانده آن‌ها به دوره مالی مرتبط نیست. حساب‌های موقت نیز همان حساب‌هایی هستند که به دوره مالی مرتبط بوده و مانده آن‌ها عدد صفر را نشان می‌دهد.

در مرحله دوم می‌بایست سند تعدیل ماهیت صادر شود. این سند برای آن دسته از حساب‌هایی صادر می‌شود گه مانده آن‌ها آن چیزی نیست که در بخش حساب‌های معین قرار داده شده‌اند. به طور مثال، حساب‌هایی که دارای ماهیت بستانکار هستند، به عنوان مانده بدهکار در حساب شخص تعریف شده‌اند. در چنین شرایطی، فرد موظف به شناسایی حساب‌های خلاف ماهیت و ثبت یک سند اصلاحی با عنوان سند تعدیل ماهیت خواهد بود.

در مرحله آخر از بستن سال مالی که در فرایند خدمات مالیاتی در اصفهان توسط شرکت ما انجام می‌شود باید به صدور سند افتتاحیه و اختتامیه اشاره شود. بعد از بسته شدن تمامی حساب‌های دائم و موقت، شرکت باید نسبت به ثبت سند اختتامیه در سیستم حسابداری اقدام کند. سپس تمامی حساب‌های ترازنامه‌ای که در سند اختتامیه بسته شده‌اند به سال بعد منتقل می‌شوند که از آن با عنوان سند افتتاحیه یاد می‌شود. افتتاحیه همان سندی است که تمامی حساب‌های دائم در آغاز هر دوره مالی را تعیین می‌کند.

جمع‌بندی

یکی از وظایف مهم حسابداران و شرکت‌های مالیاتی این است که گزارشات مالی را در بازه‌های متفاوتی تهیه و ارائه دهند. دوره مالی به همان بازه زمانی گفته می‌شود که توسط هیئت مدیره تعیین شده و در اساسنامه مشخص شده است. دوره مالی حتی می‌تواند ۳، ۶ و ۹ ماهه باشد. به دوره مالی ۱۲ ماهه، عنوان سال مالی داده شده است. همانطور که در این مطلب هم گفته شد، تفاوت‌هایی بین سال مالی و سال مالیاتی وجود دارد که نبابد آن‌ها را نادیده گرفت. با توجه به اهمیت ویژه دانستن سال مالی در این مقاله تلاش کردیم تا اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم تا بتوانید در امور مالی خود به نتیجه مطلوبی دست یابید.

محتوای جدول

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *