مالیات یکی از اساسیترین راههایی است که به دولت کمک میکند تا برای تأمین مخارج کشور دیگر ملزم به فروش انرژیهای تجدیدناپذیر نباشد. دولت از کانالهای مختلف و به صورت مستقیم و غیر مستقیم، مالیات را دریافت میکند. تفاوت مالیات بر ارزش افزوده و مالیات عملکرد به نوع مالیات، شیوه پرداخت، سایت ثبت مالیات و نحوه محاسبه و ضرایب مرتبط است. آگاهی از تفاوتهای مالیات بر ارزش افزوده و مالیات عملکرد به مودیان مالیاتی کمک میکند تا به بهترین شکل به وظیفه خود عمل کند.
مالیات بر ارزش افزوده به آن هزینهای گفته میشود که بر روی ساخت محصول یا خدمات نهایی اعمال میشود. مالیات عملکرد یا مالیات بر درآمد به هزینهای اطلاع میشود که بر سودی که از فعالیت اقتصادی مشاغل و کسب و کارها حاصل شده، اعمال میشود. با مطالعه ادامه مقاله به درک بهتری از دیگر تفاوتهای بین مالیات بر ارزش افزوده و مالیات عملکرد خواهید رسید.
بررسی دقیق تفاوتهای مالیات بر ارزش افزوده و مالیات عملکرد
ممکن است افرادی هر چند معدود که در حوزه مالی و حسابداری فعالیت میکنند، به درستی متوجه تفاوت این دو نشده باشند. این مسأله میتواند منجر به عدم انجام تکالیف مربوطه و در نهایت جریمههای سنگینی شوند. تفاوتهای بین مالیات بر ارزش افزوده و مالیات عملکرد در این قسمت توضیح داده شدهاند.
شما عزیزان جهت بررسی و دریافت اطلاعات از بهترین شرکت خدمات مشاوره مالیاتی در اصفهان کافی است با شماره ۰۳۱-۳۶۲۶۵۱۹۶ تماس بگیرید تا به صورت دقیق از مشاوران ما بهره مند شوید.
تفاوت در مکان ثبت و پرداخت مالیات
مالیات بر ارزش افزوده در سایتی به آدرس www.evat.ir ثبت میشود، در حالی مودیان برای ثبت مالیات عملکرد باید به سامانه my. tax.gov.ir مراجعه کنند.
تفاوت در نحوه محاسبه و ضرایب
تفاوت در نحوه محاسبه و ضرایب معمولاً به روشی که در آن اطلاعات یا دادهها تحلیل و ارزیابی میشوند، اشاره دارد در واقع ضرایب مالیاتی و روش محاسبه این دو نوع مالیات از یکدیگر متفاوت است.
تفاوت در نوع مالیات
مالیات بر ارزش افزوده به صورت غیرمستقیم از طریق فروشنده دریافت میشود. این نوع مالیات توسط فروشنده اخذ و به دولت پرداخت خواهد شد، در حالی که مالیات عملکرد توسط افراد حقیقی یا حقوقی با ارسال اظهارنامه مربوطه قابل پرداخت است.
تفاوت در مدل پرداخت
مالیات عملکرد به صورت سالیانه و برای یک دوره مالی به صورت یکباره قابل پرداخت است. در مقابل، مودیان موظف هستند مالیات بر ارزش افزوده را به صورت فصلی تسویه نمایند.
تفاوت در مهلت زمان مشخص شده برای ارسال اظهارنامه و پرداخت
مهلت زمانی که توسط سازمان امور مالیاتی برای ارسال اظهارنامه و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده مشخص شده با مالیات عملکرد دارای تفاوتهایی است.
مسلماً در اختیار داشتن این اطلاعات به افراد کمک خواهد کرد تا تفاوتها و الزامات مالیات بر ارزش افزوده و مالیات عملکرد را بهتر درک کرده و از مشکلات و جریمههای احتمالی جلوگیری کنند.
تعریفی از مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده یا VAT یک مالیات غیرمستقیم به حساب میآید که مصرفکننده آن را برای گرفتن کالا یا بهره مندی از کارهای خدماتی پرداخت میکند. در مرحله بعد، فروشنده موظف به واریز مالیاتی که دریافت کرده به خزانه دولت خواهد بود. مالیات بر ارزش افزوده توسط دولت تعیین شده و فعالان حوزه کسبوکار علاوه بر افرادی که در مرحله تولید و توزیع مشغول به کار هستند، موظف به پرداخت آن هستند.
این نوع مالیات به سه دسته تقسیم میشود و ممکن است فکر کنید این مالیات تنها از مصرفکننده نهایی گرفته میشود، اما واقعیت این است که تولیدکننده نیز باید این مالیات را پرداخت کند. هر کالا یا خدمتی که با دریافت پول به مصرفکننده ارائه میشود، مشمول مالیات بر ارزش افزوده است. مودیان در صورت عدم آگاهی کافی، میتوانند به شرکت مشاوره حسابداری در استان اصفهان مراجعه کرده و نسبت به محاسبه این نوع مالیات و پرداخت آن هر ۹۰ روز یک بار اقدام نمایند.
تعریفی از مالیات عملکرد
هزینههای مختلفی همچون هزینههای استهلاک، تبلیغات، پذیرایی و مواردی از این قبیل در طول سال بر کسب و کار و شرکتها تحومیل میشود. بعد از کسر شدن کلیه این هزینهها از درآمدی که از فروش کالا یا ارائه خدمات حاصل میشود، مبلغی با عنوان سود کسب و کار به جا میماند. این سود کسب و کار که از آن به عنوان سود مجموعه هم یاد میشود، به سود قبل از مالیات هم معروف است. مالیات عملکرد یا همان مالیات بر درآمد با در نظر گرفتن سودی که از عملکرد کسب و کار حاصل شده، پرداخت میشود. صاحبان کسب و کار و شرکتها میبایست مبلغی از سود حاصل را به عنوان مالیات عملکرد به حساب دولت واریز نمایند. همچون قوانین حاکم بر ثبت شرکت مسئولیت محدود در اصفهان، صاحبان کسب و کار میتوانند با در نظر گرفتن قوانین و مقررات مالیاتی و براساس تقسیمات زمانی نسبت به محاسبه مالیات عملکرد خود اقدام کنید.
البته شرکتهایی نیز وجود دارند کهه تقویم میلادی را برای سال مالی خود انتخاب کرده و بدین ترتیب موظف هستند اظهارنامه مالیاتی خود را در نهایت ۴ ماه بعد از پایان سال مالی به مراجع و سازمان امور مالیاتی تسلیم کرده و نسبت به پرداخت مالیات عملکرد اقدام نمایند. در مقابل، آن دسته از شرکتها که تقویم خورشیدی را برای سال مالی انتخاب کردهاند، تا پایان تیرماه میتوانند نسبت به پرداخت مالیات عملکرد شرکت خود اقدام نمایند
نحوه محاسبه مالیات عملکرد بدین صورت است که مبلغی از سود قبل از مالیات برای آن در نظر گرفته میشود. این مبلغ براساس توافقی که مابین دولت و کسب و کارها صورت میپذیرد، قابل واریز است. شرکتها و صاحبان کسب و کار به منظور پرداخت مالیات عملکرد، میزان سود قبل از مالیات را در درصد تعیین شده ضرب میکنند و مبلغ مالیات عملکرد بدین صورت مشخص میشود.
جمعبندی
به منظور درک دقیقتر تفاوت مالیات ارزش افزوده و مالیات بر عملکرد لازم است به ویژگیها و ماهیت هر کدام توجه ویژهای داشته باشید. محاسبه دقیق و صحیح مالیات عملکرد و مالیات بر ارزش افزوده از اهمیت ویژهای برخوردار است و هر خطایی در این محاسبات میتواند منجر به جریمه شود. در صورتی که در درک هر یک از این مالیاتها سؤالی داشته باشید و یا محاسبه هر یک از آنها برای شما مبهم است، بهتر است با مشاوران اقتصادی و نمایندگان مالیاتی متخصص و با تجربه مشورت کنید.